top of page

MÖKKILÄISEN KÄSIKIRJA

Herääkö mökkeilyyn liittyen kysymyksiä?

Tälle sivulle on koottu yleisiä ohjeistuksia, huomioita ja vinkkejä mökkeilyyn,

jotta se on  turvallista, vastuullista ja mahdollisimman mielekäs kokemus.

Varustautuminen -
näitä suosittelemme

Yleisesti​​

  • Petivaatteet, pyyhkeet ja laudeliina ellet varaa niitä meiltä etukäteen (hinnastot mökkien tiedoissa)

  • Wc- ja talouspaperi

  • Mausteet, suodatinpussit, leivinpaperi, folio ja muu vastaava ruoanlaittoosi liittyvä taloustarvike

  • Oma ensiapulaukku

  • Miniroskis tupakantumpeille ym. pienelle jätteelle

  • Villasukat

  • Saappaat sekä nopeasti jalkaan sujautettavat kengät (saunareissut)

  • Istuin tai makuualusta luonnossa seikkailijalle

Kevät- ja kesä

  • Punkkipihdit

  • Hyttys- ja hyönteissuoja kuten verkkopäähine - toivomme, että mökeissä tai mökkien läheisyydessä ei käytetä ympäristölle haitallisia karkottimia tai hyönteismyrkkyjä. Pidetään luonnosta huolta ja varaudutaan kesään kuuluviin ötököihin muilla keinoin

  • Kylmälaukku jos haluaa ottaa kylmää juotavaa mukaan esim. venereissulle

Syksy- ja talvi

  • Otsalamppu on kätevä polttopuita hakiessa (jokaisesta mökistä löytyy yksi pieni taskulamppu)

  • Varaudu hirvikärpäsiin sopivalla vaatetuksella ja päähineellä

  • Kynttilät jos haluat tunnelmoida enemmän (mökeistä löytyy jonkin verran, mutta eivät kuuluu automaattisesti varustukseen)

  • Marjapoimuri, sieniveitsi- ja kori jne.

IMG_6592.JPG
Varustus
IMG_3489.jpeg

Hellan lämmitys 
turvallisesti ja ympäristöystävällisemmin

1. Varmista, että puut ovat kuivia ja puhtaita

Kuivan puun tunnistaa kilahtavasta äänestä, kun klapeja lyödään vastakkain. Seuraavan päivän klapit kannattaa tuoda sisälle jo edellisenä päivänä kuivumaan. Varmista myös, että tuohta tai muita sytykkeitä on tarpeeksi. Esimerkiksi kiehisiä tehdään vuolemalla puukappaleen pinnasta ohuita lastuja, jotka jäävät juurestaan puuhun kiinni. 

2. Avaa uunin pelti

3. Tyhjennä tulipesä ja tuhkaluukku

Ne tyhjennetään ennen sytyttämistä kannelliseen tuhka-astiaan ilmankierron parantamiseksi. Pyrimme tyhjentämään nämä aina ennen uutta vuokralaista. Tyhjennys tehostaa korvausilman saantia. Korvausilmaa voi tuoda lisää myös hetkellisesti avaamalla ikkunan tai oven.

4. Varmista veto!

Voit tehdä sen esimerkiksi tulitikulla. Huono veto voi johtua kosteasta tai kylmästä hormista. Me esilämmitämme uunin samana aamuna tai edellisenä päivänä, mutta jos haluat vielä varmistua/veto on huono, voit esilämmittää hormia polttamalla ensin nuohousluukussa tuohta tai sanomalehteä. Huom! Polta niitä riittävästi, jotta hormi varmasti esilämpiää.

5. Sytytä tuli aina päältä

Lado alimmaiseksi muutamia pienempiä puita vaakasuoraan, lado niiden päälle muutamia pienempiä pilkepuita ja sijoita päällimmäiseksi puutikkuja, tuohta, lastuja tai puusta veistetyttyjä kiehisiä. Päältäsytyttämisen idea on siinä, että tuli syttyisi mahdollisimman pienellä savulla. Lado puut väljästi, ja käytä ensimmäisessä pesällisessä vain pieni määrä puita.

6. Lisää puita

Tulen alkaessa palamaan hyvin, voit sulkea uuninluukut. Puiden palamista säädellään tuhkaluukulla ja ilmansäätöluukuilla. Lisää puita, kun ensimmäinen pesällinen on palanut lähes hiillokselle. Nyt voit lisätä isompia puita ja latoa ne tiiviimmin. Vältä puun liian kiivasta tai kituliasta palamista.

7. Älä sulje peltejä liian aikaisin!

Varmista, että hiilet ovat palaneet ihan mustiksi. Jokaisen mummonmökkimme uuninpelteihin on sahattu reunaan aukko häkävaaran estämiseksi.

Lisähuomiot

  • Ethän polta jätteitä ja kierrätyskelpoisia materiaaleja, kuten pahveja!

  • Valvo aina tulta, ethän siis jätä lämpiävää hellaa yksin.

  • Mitä valkoisempi savu sitä vähemmän päästöjä!

  • Älä epäröi kysyä neuvoa! Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Voimme opastaa hellan käytössä myös paikan päällä. Savuvahingon sattuessa otathan rohkeasti yhteyttä ja ratkotaan ongelma yhdessä, jotta loma voisi jatkua onnistuneesti.

  • Nämä ohjeet soveltuvat myös kaminan ja saunan lämmitykseen.

  • THL:n mukaan* ”puunpoltossa syntyy aina pienhiukkasia ja soluille myrkyllisiä, syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä. Päästöjä syntyy silloinkin, kun puu on kuivaa ja puhdasta ja palaa tehokkaasti. Hidas syttyminen, poltto kituliekillä ja huono puuaines helposti monikymmenkertaistavat – jopa monisata- kertaistavat – hiukkas- ja PAH-päästöt korkean hyötysuhteen polttoon verrattuna. Roskien polttaminen muodostaa lisäriskin. Tietyt muovilaadut erittävät palaessaan erittäin myrkyllisiä furaaneja ja dioksiineja – varsinkin palaessaan huonosti.” *THL:n lähde

Lammitys
Rassi1.JPG

Kierrätys

Biojätteet kompostoidaan jokaisen mökin pihalta löytyvään kompostoriin.

Sekajätteet mukaan tai siinä tapauksessa jos jätettä kertyy muovipussillinen voi sen viedä tilan omalle kierrätyspisteelle (tarkemmat ohjeet voi varmistaa soittamalla, tekstiviestillä tai WhatsAppilla).

Kartongin, lasin ja metallin lähin kierrätyspiste löytyy osoitteesta Leivonmäentie 18, 41770 Leivonmäki. Elokuusta 2023 alkaen myös muovinkeräys. Muut lähialueen hyötyjätepisteet löytyvät tämän linkin takaa.

Muovin keräyspisteet löytyy Joutsasta (linkki) ja Jyväskylästä esimerkiksi isojen markettien yhteydestä.

Huom autoton matkailija! Mikäli saavut lomalle muulla kuin omalla autolla, me viemme lajittelemasi jätteet puolestasi lähimmälle kierrätyspisteelle.

IMG_9221.JPG
Kierratys
Rassi1.JPG
Rassi1.JPG

Eläinten huomioiminen

Eläimiä ei saa ruokkia. Ruoka voi olla sopimatonta ja hengenvaarallista, eläimet voivat syödä liikaa ja ruokkimisesta voi seurata myös laitumelta karkaamista. 

Navetassa/eläinsuojassa käyminen ilman tilallisen mukana oloa on kielletty lomailijan oman turvallisuuden, eläinten turvallisuuden ja stressin välttämisen sekä bakteerien leviämisen vuoksi.​ Laitumilla voi käydä tutkimassa ympäristöä ja kasvillisuutta, mutta kannattaa varmistaa millä laitumella lehmät kulloinkin ovat, jotta ei tule yllätyksiä vastaan. 

Älä päästä lemmikkiäsi vapaaksi. On aina parempi ennakoida kuin jälkikäteen ihmetellä. Lehmämme ovat tottuneita koiriin, mutta voivat hyvinkin stressaantua vieraiden eläinten pidemmästä läsnäolosta.

 

Pidetään laitumien aidat ehjinä ja pystyssä, jotta lehmät eivät pääse livokkaan. Ilmoitathan meille jos huomaat eläinten karanneen, aidan rikkoutuneen tai ylimääräisiä roskia/esineitä laitumella.

ElaimetYmparisto

Ympäristön huomioiminen

Tilamme perinnebiotoopit ja luonnonlaitumet ovat luontoarvoiltaan arvokkaita ja lajirikkaita uhanalaisia ympäristöjä.

  • Ethän kerää kasveja laitumilta tai muutoin vahingoita kasveja tai maaperää. Villiyrttien keruusta voimme sopia erikseen.

  • Jos haluat auttaa laitumien hoidossa, opastamme ja perehdytämme siihen mielellämme.

 

Haluamme tukea luonnon ekosyystemiä myös mökkipihalla.

 

  • Toivomme, että peset talon tarjoamilla biohajoavilla aineilla niin itsesi kuin astiat.

  • Ethän käytä pihamaalla tai mökissä hyönteis- ja tuholaismyrkkyjä tai muita ansoja. Ilmoitathan tuholaisista meille.

  • Itikat ja ötökät kuuluvat kesään. Toivomme, että et ainakaan käytä Thermacell -hyttystorjuntalaitetta.

Metsissä voi vapaasti kulkea ja tutkia jokaisen oikeudet mielessä - jos ne ovat päässeet unohtumaan, vilkaise retkietikettiä (Metsähallitus).

IMG_6549.JPG
IMG_9375.JPG

Elämysvinkkejä

  • Piknik pihalla, järven rannassa tai laitumella. Mökeistä löytyy piknik-korit, mutta ota oma viltti tai muu alusta mukaan.

  • Yö teltassa, riippumatossa tai ulkona hangen päällä makuupussissa. Kirkkaina syys- ja talvi-iltoina tähtitaivas näkyy mökkipihoiltamme selvästi ja meillä voi nähdä myös revontulia. Vinkkejä ulkona nukkumiseen tästä.

  • Aamuyön veneretki. Koe eri vuorokauden aikoja ja ihmettele aamun usvaa, nousevaa valoa, hiljaisuutta ja raikkautta.

  • Mökkispa luonnonyrteistäTee-se-itse hiushuuhde tai jalkakylpy pihasaunassa. Tutustu ohjeisiin täältä.

  • Intuitiokävely luonnossa. Mitä jos kulkisitkin sinne minne vaisto ohjaa? Mikä kiinnittää huomiosi, millaisiin elementteihin ja yksityiskohtiin tunnet vetoa? Haahuilu on mitä parhainta palautumista kehomielelle. Intuitiovaellus ohjeet Hidasta elämää -blogissa.

Vinkit
bottom of page